Back to list
De Dromedaris aus Enkhuizen Nederland

De Dromedaris aus Enkhuizen Nederland

2,031 5

Marian1712


Free Account, enkhuizen

De Dromedaris aus Enkhuizen Nederland

spiegeling bij nacht

Comments 5

  • Rosa Huls 12/02/2009 17:29

    Erg sfeervolle foto!
    En de weerspiegeling in het water echt super.

    Gr. Rosa
  • Deryck 10/02/2009 20:26

    Beautiful shot with wonderful light and reflections
    Deryck
  • Heli Grünauer 09/02/2009 17:49

    schöne nachtaufnahme mit bester info!
    glg heli
  • E. Haas 09/02/2009 16:48

    Eine wunderschöne Nachtaufnahme mit toller Spiegelung. Und Martin hat die Geschichte dieses Gebäudes sehr schön ins Deutsche übersetzt.
    LG. Erika
  • Martin Nederl ( physiotherapeut ) 09/02/2009 14:15

    Een uitmuntende Foto en mooie sfeer !
    Hier een klein stukje geschiedenis en ik geloof dat je een M mist .
    Hier bij voeg ik wat geschiedenis toe !

    Bron: Uit: Wikipedia ! Alleen het Nederlandse gedeelte.

    De Drommedaris is het bekendste gebouw in Enkhuizen.

    De Drommedaris is de zuidelijke toegangspoort van het oude gedeelte van Enkhuizen, en is gebouwd als verdedigingsbouwwerk bij de ingang van de haven. Er is een gevechtstoren uit 1540.
    De oude naam van het gebouw is de Zuiderpoort of de Ketenpoort, omdat de poort voerde naar de zoutketens ten Zuiden van de stad. Het was toen immers de Zuiderzee, met zout water.

    Aan de zijkant van de Drommedaris hangen twee ankers aan de muur. Hierover doen verschillende verhalen de ronde. Volgens een legende zouden deze zijn buitgemaakt op de Geldersen bij een mislukte aanslag op Enkhuizen in 1537 (tijdens de Gelderse Oorlogen). De Enkhuizers kregen de vijf Gelderse schepen, die 's nachts voor anker lagen, in de gaten en verjoegen hen, waarbij de Geldersen de ankerlijnen moesten kappen. De ankers zijn vervolgens opgevist en als zegetekenen aan de Drommedaris gehangen. Volgens een ander verhaal zouden het ankers zijn van Harderwijker vissersboten die begin twintigste eeuw door de Enkhuizers van voor de Noord-Hollandse kust zijn verjaagd, naar verluidt uit ergernis omdat de Harderwijkers zoveel succesvoller zouden zijn geweest in de visserij.

    Na de 80-jarige oorlog werd het gebouw verhoogd. Het rondeel kreeg een spits dak met een open koepeltoren, waarin zich nu een carillon van 36 klokken bevindt van klokkengieters Hemony, Van Bergen en De Wou. Aan de buitenkant hangt een veermansklokje uit 1775 van Jan Verbruggen.

    Op de bovenverdieping zijn enkele gevangeniscellen.

    Tegenwoordig is de Drommedaris te huur voor speciale gelegenheden. Op de eerste verdieping bevindt zich een café, op de tweede een kleine concertzaal.
    *


    Hier ist ein kleines Stück Geschichte, und ich denke, Sie verpassen M.
    Hier habe ich einige Geschichte hier!

    Die Drommedaris ist das berühmteste Gebäude in Enkhuizen.

    Die Drommedaris ist das südliche Tor der Altstadt von Enkhuizen, und ist als Verteidigung Struktur am Eingang des Hafens. Es ist ein Kampf-Turm von 1540.
    Der alte Name des Gebäudes ist der Zuiderpoort oder die Kette Tor, weil das Tor, um die Salz-Ketten im Süden der Stadt. Es war in der Tat die Zuiderzee, mit Salzwasser.

    Auf der Seite der Drommedaris sind zwei Anker an der Wand. Diese Geschichten machen die Runde. Nach der Legende, diese werden in der Geldersen einer fehlgeschlagenen Anschlag auf Enkhuizen im Jahre 1537 (während der Gelderse Wars). Die Gelderse Enkhuizer wurden fünf Schiffe in der Nacht vor Anker Schicht in die Löcher und gejagt werden, die den Anker Geldersen-Linien wurden. Die Anker werden dann gefangen und Sieg Zeichen für die Drommedaris hing. Nach einer anderen Geschichte wäre der Anker von Fischerbooten Harderwijkerstraat im frühen zwanzigsten Jahrhundert von den Enkhuizer von der Nord-Holland Küste gejagt werden, die angeblich aus Frust, weil die Harderwijkerstraat viel erfolgreicher gewesen wäre, in der Fischwirtschaft.

    Nach den 80-jährigen Krieg wurde das Gebäude aufgestockt. Das Rondo war ein spitzen Dach mit einem offenen Kuppel Turm, das ist jetzt ein Glockenspiel mit 36 Glocken der Glocken ist Gründer Hemony, Van Bergen und das wollte. Das Äußere ist ein Fährmann Uhr 1775 Jan Verbruggen.

    Im ersten Stock gibt es einige Zellen.

    Heute ist die Drommedaris zu mieten für besondere Anlässe. Im ersten Stock ist ein Café in der zweiten einen kleinen Konzertsaal.
    *

    Lg Martindick

Information

Section
Views 2,031
Published
Language
License

Public favourites