Back to list
Gouda, Waag (alte Waage)

Gouda, Waag (alte Waage)

1,404 5

Hermann A.


Premium (Basic), Kiel

Comments 5

The photo is not in the discussion.

  • Werner Quantius 20/02/2010 7:48

    Ein sehr schönes Bild und tolle Hintergrundinformationen. Danke an euch beiden.
    Liebe Grüße,

    Werner
  • Hermann A. 22/08/2008 23:20

    Hui, da habe ich ja tüchtig was zu übersetzen. Da fragt sich doch der normale Mitteleuropäer, wozu man wohl so ein Haus zum Wägen braucht? Heute muss ja jeder Händler eine amtlich geeichte Waage haben. Das war damals noch nicht so.

    Also nun Martin:
    "De Waag" ist der historische Mittelpunkt des Käsehandels in Gouda.

    Handel:
    Am Markt, gegenüber vom Rathaus, steht die Waage. Hier wechselten im Laufe der Jahrhunderte zig Millionen Kilos Goudakäse den Eigentümer. Im Mittelalter waren die Händler verpflichtet, angebotene Ware mit mehr als 5 Kilo Gewicht abwägen zu lassen. An Markttagen war es ein Kommen und Gehen von Händlern und Käufern im Waagengebäude.

    Das Gebäude:
    Architekt war der bekannte Baumeister des 17. Jahhunderts Pieter Post. Der Stil ist Holländischer Klassizismus, gekennzeichnet durch die Kombination Naturstein und Backstein. Das war damals sehr populär. 1668 wurde mit dem Bau begonnen, zwei Jahre später wurden die Waagen aufgehängt. Die Stadtverwaltung sparte weder Mühen noch Kosten, das von sich aus schon imposante Gebäude noch eindrucksvoller zu machen.
    (Fortsetzung folgt)
  • Martin Nederl ( physiotherapeut ) 22/08/2008 16:42

    " De Waag "

    Historisch middelpunt van de Goudse kaashandel

    Handel:
    Aan de Markt,tegenover het stadhuis staat de Waag.
    Hier wisselden in de loop der eeuwen tientallen miljoenen kilo's Goudse kaas van eigenaar.In de middeleeuwen waren handelaren verplicht koopwaar
    boven de tien pond te laten wegen. In het waaggebouw was het op marktdagen een komen en gaan van handellaren en opkopers.

    De bouw:
    De Waag is gebouwd onder architectuur van de bekende 17de-eeuwse bouwmeester Pieter Post. De stijl is Hollands classicisme,gekenmerkt door de combinatie van natuursteen en baksteen. Deze manier van bouwen was erg populair in de Gouden Eeuw. In 1668 werd met de bouw begonnen en in twee jaar later
    werden de balansen opgehangen. Het stadsbestuur spaarde kosten nog moeite om het van nature al imposante gebouw nog indrukwekkender te maken.

    Reliëfs
    Zo werden door de beroemde beeldhouwer Bartholomeus Eggers fraaie kalkstenen reliëfs aangebracht die de functie van het gebouw,het wegen van alle goederen die verhandeld werden, weergegeven. In de voorgevel zijn ook de familiewapens te zien van de vier burgermeesters die in het bouwjaar van de Waag in functie waren ( tot in de vorige eeuw hadden de grote Hollandse steden meerdere burgermeesters).
    In het fronton erboven tonentwee onversaagde leeuwen het Goude stadswapen.

    Functioneel
    Ondanks alle versieringen was het imposante viekante
    gebouw ook functioneel. de grote houten luifels aan weerzijden beschermden de handelaren tegen neerslag en zon. de enorme deuren in alle vier de gevels maakten een snelle aan- en afvoer van de goederen mogelijk.

    Het Goudese kaas- en ambachtenmuseum
    De bovenverdieping deed eeuwenlang dienst als wapenkamer van de schutterij. Na verloop van tijd beperkte de Waag zich tot het wegen van kaas tot ook hieraan een einde kwam. Van1956-1959 werd het gebouw zowel uitwendig als inwendig gerestaureerd. Met ingang van 13 april 2006 zijn de zolder en de bovenverdieping van de Waag ingericht als Kaas- en Ambachtenmuseum. Hier kunt u als bezoeker in één keer zien waar Gouda historisch trots op kan zijn. Met de grote regelmaat worden er dieversen Goudse ambachten in de Waag gedemonstreed.:
    - Kaasmaken
    - Goudse Kaarsen dompelen
    - Goudse plateelschilderijen
    - Pijpenmaken
    - Goudse aarderwerk ( keramiek ) vervaardigen.

    Met deze hoop ik dat gauw eens een bezoek zult brengen !

    Groetjes martindick
  • Jürgen Eiden 21/08/2008 13:20

    Schöne Aufnahme

    vg Jürgen

Tags

Information

Folders Holland
Views 1,404
Published
Language
License